Zonnepanelen apart positie geven bij nieuwbouw

Wij raden altijd aan om bij nieuwbouw van een school juist de zonnepanelen hierin een aparte positie te geven. En deze uit de aanneemopdracht te halen. We geven dit advies om meerdere redenen.

Nieuwbouw scholen

Architecten houden onvoldoende rekening met de hoeveelheid zonnepanelen die op een dak passen. Daarbij hanteren ze vaak ‘ouderwetse’ maten van panelen, terwijl er al veel ontwikkelingen zijn geweest in de afmetingen hiervan. Het is niet hun expertise.

Zonnepanelen zijn vaak een sluitpost in een nieuwbouw of renovatie begroting. Hierdoor kunnen de prijzen van de zonnepanelen een stuk hoger liggen, doordat alle partijen in de keten hier een marge voor rekenen. Bij Zonnescholen doen we aan collectieve inkoop, waardoor de prijzen een stuk scherper worden. 

Aannemers werken vaak met vaste leveranciers voor zonnepanelen. Hierdoor heb je geen vrije keuze in jouw leverancier met de meest gunstige voorwaarden. Daarnaast is het bouwpersoneel in de basis geen zonnepaneleninstallateur en zien we dat hier een kloof van kennis zit over de op te leveren producten. Hierdoor heb je risico’s op bijvoorbeeld brand en slecht onderhoud.

Ook kun je vaak niet monitoren hoeveel stroom er wordt opgewekt en verbruikt. Bij Zonnescholen hebben we een speciaal educatiepakket ontwikkeld waarin kinderen live kunnen zien hoeveel opwek er is op dat moment.

We horen vaak dat men niet tevreden is over het onderhoud en de garantie van de zonnepanelen als deze worden geplaatst door een bouwbedrijf. Het beheer en onderhoud is geregeld voor tenminste 15 jaar na oplevering via Zonnescholen. Je blijft profiteren van zelfopgewekte zonnestroom, zonder gedoe. Het stopt niet na de oplevering van je nieuwbouwschool.

En wist je ook al dat het gelukt is om BTW terug te vragen over een deel van de bouwkosten? Dit is toegekend bij een aantal nieuwbouwscholen met zonnestroominstallaties waardoor de investering van de zonnepanelen uit de BTW teruggave vergoed kon worden.

Dit betekent wel dat bij aanvang van nieuwbouw er afstemming is over de zonnestoominstallatie.